Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü ile ortak olarak yürüttüğümüz Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime etkilerinin Değerlendirilmesi Ve Çiftçilerimize Benimsetilmesi Projesi kapsamında kapsamında 05.04.2017 tarihinde Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünden uzmanlar Dr. Derya SÜREK, M.Fikret YILDIRIM, Aynur DİLSİZ ve İl Müdürlüğümüz teknik personelinin katılımıyla nohut ekimi yapıldı.
İlimizde baklagil üretimi hububattan sonra en çok tarımı yapılan tarla ürünüdür. Baklagillerde verimli, kaliteli ve kâr sağlayan çevreyle dost, doğal kaynaklara ve çevreye zarar vermeyen uygulamalardan olan Mikrobiyal Gübre kullanılarak baklagillerdeki üretim ve verim artışını gösterecek olan bu proje İlimizde 3 yıldır uygulanmaktadır.
İlimizde ekonomik olarak önem arz eden baklagil bitkilerinin her biri için etkinlikleri araştırmalarla tespit edilen Rhizobium bakterileri ile aşılama materyali veya mikrobiyal gübrelemenin yurt ölçüsünde yaygınlaştırılması ve baklagil bitkilerin gübrelenmesinde kullanılması ile büyük ölçüde ekonomik yarar sağlanması amaçlanmıştır.
Proje dahilinde deneme kurulan tarla 3 parsele ayrıldı. 1 parsele Rhizobium bakterisi ile aşılanan nohut ekimi, 1 parsele kimyevi gübre kullanılarak nohut ekimi, diğer parsele ise kimyevi gübre kullanılmadan nohut ekimi gerçekleştirildi.
Üretim sezonu boyunca bu 3 parseldeki ürünlerin gelişimi ve nodozite oluşumları gözlenecek olup hasat döneminin sonunda mikrobiyal gübrenin verime etkileri çiftçi şartlarında değerlendirilerek sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır.