Ramazan ayının gelmesiyle birlikte artan gıda üretimi ve tüketiminin getireceği risklere dikkat çeken Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR, Ramazan ayının başlaması ile birlikte rutin denetimlerin hız kesmeden devam ettiğini, tüketici sağlığının korunması için özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılacağını belirtmiştir. Bu kapsamda ekmek ve pide, unlu mamüller, pasta ve tatlı üretimi yapan firmalar ile lokanta denetimlerine ağırlık verileceğini, ayrıca gıda satışı yapan yerlere de gerekli uyarıların yapılarak gerekirse yasal işlem uygulanacağını belirtmiş; güvenilir gıda arzının sağlanmasının kurum olarak kendi sorumluluklarında olduğunu söyleyerek bu konuda taviz verilmeyeceğini dile getirmiştir. Özellikle dükkanların önünde ve açıkta uygun olmayan koşullarda gıda satışının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, gıdalarda etiket bulundurulmasının ve son tüketim tarihine titizlik gösterilmesinin önemini vurgulamış; vatandaşlarımızdan da bu konularda hassasiyet göstererek uygun olmayan gıdaları satın almamalarını ve karşılaştıkları sorunları ivedilikle Alo Gıda 174 hattını arayarak bildirmelerini istemiştir.
Özdemir; "Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi; 5996 Sayılı Kanun ve İlgili Yönetmeliklerin Yozgat İl genelinde uygulanması, ilimizde faaliyet gösteren gıda ve yem işletmelerinin, teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak faaliyet göstermeleri, gıdanın güvenilir bir şekilde tüketiciye arz edilmesi, tüketici sağlığının korunması ile sektörde haksız rekabetin önüne geçilmesi için çalışmalarını ve denetimlerini her geçen yıl hızlandırarak devam ettirmektedir. Söz konusu denetim ve kontroller sırasında gıdaların güvenilirliğinin ve mevzuata uygunluğunun kontrolü amacıyla numuneler alınmaktadır. 2017 Yılı içinde Yıllık Numune Alma Planı ve şikâyetler üzerine 28 gıda numunesi alınmış, bu numunelerden 4 tanesi mevzuata aykırı bulunmuş ve bu firmalara gereken yasal işlemler uygulanmıştır. 2017 yılının ilk 5 ayında gıda işletmelerine yönelik yaklaşık 700 denetim gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki dönemde de gıda denetimlerine özverili bir şekilde devam edilecektir" dedi.
Denetimlerin bayram öncesinde ise özellikle unlu mamuller ve tatlı üretimi yapan işletmeler ile bayram şekeri satışı yapılan firmalar üzerinde yoğunlaşacağını belirten Ziyaattin ÖZDEMİR, "Her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıdanın arzı konusunda hassasiyetimiz devam etmektedir. Vatandaşlarımızın ramazan ayının ve bayramının huzurlu geçmesi için üzerimize düşeni yapacağız" diyerek sözlerini tamamlamıştır.