T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerli Hibrit Çerezlik Ayçiçeği Çeşit Denemesi

Yayın Tarihi : 3.10.2017
          Yozgat’ta ilk defa ekimi yapılan Yerli Hibrit Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerinin deneme tarlalarında hasat ve harman tamamlandı. 
       Uygulama İl Müdürlüğümüzün teknik personelleri kontrolünde Yerköy İlçemize bağlı Delice Köyünden Remzi Altıntaş isimli önder çiftçimizle yapıldı.
      Ülkemizde genellikle hibrit ayçiçeği tohumlarında yabancı çeşitler kullanılmaktadır. Son yıllarda Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitülerimiz tohum ıslahı üzerinde çalışmalar yapıp yerli tohumlar geliştirmektedir. Bu çalışma ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Yerli Hibrit  Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerini bölgemiz çiftçilerine tanıtılması yapılacaktır.
       Bu deneme ekimindeki amacımız Bakanlığımıza bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Yerli Hibrit  Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerini bölgemiz çiftçilerine gösterilerek tanıtılmasıdır.
       Deneme tarlalarını inceleyen İl Müdürümüz Ziyaattin Özdemir şunları söyledi ;
   “İlimizde ayçiçeği ekiminde son yıllarda artış gözlenmektedir. Yerköy ilçemiz Delice Köyü ve Merkez Özlüce köyünde yapılan bu deneme çalışmaları ile çiftçilerimize hem yeni geliştirilen yerli çeşitlerin benimsetilmesi hem de çerezlik ayçiçeği ekiminin yaygınlaştırılması, aynı zamanda yerli olarak geliştirilen hibrit çeşitlerin kullanımı ile ülke ekonomisine ve de çiftçimizin ekonomisine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
       Tarımsal üretim birçok riskler barındırmaktadır. Bizde üretim döneminde birçok olumsuzluklar yaşadık. Öncelikle arazi temininde sıkıntılar yaşadık. Ekimden 1 ay sonra – 5-6 dereceler varan ilkbahar geç donlarından dolayı bitkimiz biraz zarar gördü. Yaz aylarındaki yağmurlarında etkisiyle aşırı yabancı ot biraz fazla oldu. Bu sorunlardan dolayı ürün veriminde düşüklük yaşadık. Ama çeşitlerimizin kalitesi iyi oldu. Özellikle siyah çekirdeklerin dane doluluk oranı ve randımanı gayet iyidir.
       Yapılan deneme ekiminde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen Metinbey, Çetinbey, Ahmetbey, 13-TRÇ-107, ve 11-TRÇ-013 Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerinin ekimleri yapılmıştır.
       Bunlardan Metinbey, Çetinbey ve Ahmetbey siyah çerezlik olup 11-TRÇ-013 çeşidi beyaz siyah çizgili, 13-TRÇ-107 ise beyaz bir çeşittir.
       Çerezlik ayçiçeğinde, İlimizde genelde beyaz çeşitler üretilmekte ve satılmaktadır. İlimizde siyah çeşitler pek üretilmemekte ve satılmamaktadır. Ama çerezcilere baktığımızda en az beyaz çerezlik kadar siyah çerezliklerinde satıldığını görüyoruz.
       Bazı yörelerimizde bu siyah çerezlik çekirdekler tüketici tarafında daha çok tercih edilmektedir. Bu ise Ülkemizde daha çok talebe neden olmaktadır. Talep karşılanamadığından dolayı çerezcilerimiz Çin ve Amerika’dan ithal etmektedirler. Çerezcilerle yaptığımız görüşmelerde istenilen kalite ve özellikte siyah çekirdek üretildiği takdirde ithal ürün almak yerine yerli üreticiden alabileceklerini söylediler.
       İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizde hem ithalatın azaltılması ve yerli tohumluklarla üretimimizin artması için özellikle çiftçilerimize bu siyah çeşitleri ekmelerini tavsiye ediyoruz.”