T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KOP-TEYAP/Korunası Yaşam-Toprak Projesi kapsamında Doğrudan Anıza Ekim

Yayın Tarihi : 24.10.2017

​      KOP-TEYAP/Korunası Yaşam-Toprak Toprak Projesi kapsamında Toprak İşlemesiz ve Azaltılmış Toprak İşlemeli Tarımda Buğday Ekimleri Yapıldı

      2017 yılında Korumalı(Toprak İşlemesiz ve Azaltılmış Toprak İşlemeli) Tarım uygulamasının Yozgat ili şartlarında yaygınlaştırılması amacıyla; Konya Ovası Projesi kapsamında 2016 yılı mali destek programı kapsamında Korunası Yaşam-Toprak isimli proje hazırlanarak sunulmuş ve 2017 yılında uygulamaya koyulmuştur.

      Bu kapsamda Sarıkaya Bağlıca köyünde toprak işlemesiz olarak, Şefaatli Akcami köyünde ise azaltılmış toprak işlemeli olarak buğday ekimleri yapıldı. Ekime Çayıralan, Sarıkaya ve Boğazlıyan İlçe Tarım Müdürleri ile teknik personeller ve çiftçilerimiz katıldı. Daha önce bu uygulamayı görmemiş çiftçilerimiz doğrudan ekimi görüp inceleme imkânı buldular.

       Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu sistemi yaygınlaştırmak amacıyla eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Yapmış olduğumuz çalışmaların neticesinde korumalı tarım yaygınlaşmaktadır.

Nedir Korumalı(toprak işlemesiz) tarım?

       Toprak işlemesiz tarım Amerika'da ve Avrupa'da uygulanan, son yıllarda ise Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bir sistemdir.

Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir.

      İlimizde anız yangınları önemli bir sorundur. Anız yakıldığı için toprak yok olmakta ve verimi düşürmektedir. Ayrıca nadas alanlarının çokluğu da ayrı bir sorundur. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Yozgat'ta nadas alanlarının azaltılması için toprak işlemesiz olarak buğday ve fiğ münavebesinin her yıl üretime açılması ve hayvancılığa kaliteli kaba yem temini açışından çok önemlidir. Bu nedenle taban olmayan kıraç arazilerde toprak işlemesiz olarak 1 yıl buğday 1 yıl fiğ ve benzeri tek yıllık yem bitkileri münavebesini çiftçilerimize öneriyoruz.

       Bu uygulamanın yaygınlaşması Ülkemiz ve ilimiz tarımında girdi maliyetlerinin düşürerek çiftçimizin kârlılığına artıracağından tüm çiftçilerimize tavsiye diyoruz. Bu konu bilgi almak isteyen çiftçilerimizi İl ve İlçe Müdürlüklerimize bekliyoruz.